HÅRFJERNING

Hårfjerning med IPL laser (Photo Nova)

IPL- laser er en skånsom og effektiv metode som bruker laser og høyintesiv lysterapi for å behandle uønsket hår og hudproblemer med lite ubehag.

Hårfjerning med IPL laser

Lyset følger den naturlige pigmenteringen i håret ned til hårsekkene og vekstcellene, og varmer opp disse til en viss temperatur (ca.70 grader) slik at de blir destruert. Kliniske tester har påvist at det røde lyset avsorberes best av pigmentet i håret. Hver puls øker temperaturen i håret opp til 70 grader, og ødelegger hårsekkene og vekstcellene rundt. Dette skjer i hårets aktive vekstfase. Håret har 3 vekstfaser, og der er kun i en av disse fasene, tidlig vekstfase (anagen fase), vi kan ødelegge hårsekkene. Dette er den eneste av vekstfasene hvor hårsekkene har vekstceller rundt seg, og disse kan ødelegges. Om ikke kan hårsekkene reproduseres og nye hår vokse frem.

Hvor mange behandlinger kreves?

Antall behandlinger er individuelt og avhenger av flere faktorer. Det kommer bl.a. an på hvor på kroppen man ønsker å fjerne hår, hvor dypt hårsekkene sitter, og hvor mye hår man har i utgangspunktet, og andre mer ukjente faktorer. Alle bør regne med mellom 4-10 behandlinger som det vanlige. Vel og merke vil det bli hårreduksjon ved hver eneste behandling.
For de første 2-3 behandlingene bør det være 6-8 uker mellom hver behandling. Etter hvert som det tar lenger tid for nye hår å komme opp, bør man vente lenger. I prinsippet kan man vente så lenge man vil. Det som er ødelagt er ødelagt. Photo Nova IPL laser fjerner mellom 40-90 prosent av hår i riktig vekstfase ved hver behandling.

Hvordan føles det?

De fleste opplever minimamlt med ubehag, det kan føles som et lite varmt nålestikk hvor hver puls blir sendt mot huden.

Hvor lang tid tar behandlingen?

Hver puls dekker ca 1.5 X 2 cm. Behandlingstiden er variabel utifra hvor store områder du ønsker å behandle. For eksempel en oveppe er gjort på et par minutter, legger en halvtime og en rygg ca en time. Alle områder kan behandles. (Vi unngår øyeparti og slimhinner).

Hva med hudfarge?

Jo lysere hud jo bedre. Mørkt hår på lys hud er alltid enklest å behandle. Jo mørkere og tykkere håret er, jo raskere resultat ser vi. Undersøkelser og vår lange erfaring med Photo Nova IPL laser, viser at mørk hud har stor nok kontrast i pigmetet på hud og hår, og vil bli behandlet med bra resultat uten skader på denne hudtype.
Mørk hud og veldig ønfintlig hud kan få sterk rødme kort tid etter behandlingen. I svært sjeldne tilfeller litt hevelse og skorpedannelser, som etter vår erfaring forsvinner etter kort tid.
Om den som utfører behandlingen ser umiddelbare hudreaksjoner, vil det bli lagt på kjøling og informasjon om videre behandling blir gitt.

Er hårfarge viktig?

Det er en generell regel at jo mer pigment det finnes i håret, jo mer varme absorberes til hårsekkene og vekstcellene og vi får en sikrere og raskere effekt. Vi har en del erfaring på behandling av lyst hår i ansiktet med mindre effekt. Hvitt, grått og rødt hår kan ikke behandles.

Hvordan foregår behandlingen?

Når du kommer til behandlingen vil autorisert helsepersonell gi deg informasjon om behandlingen og forklare hvordan denne virker. Området som skal behandles inspiseres og et tynt lag med ultralydgele blir påsmurt. Du vil få spesialbriller til beskyttelse av øynene. Du vil ikke se noen umiddelbar effekt av behandlingen før etter 2- 3 uker. Da kan hårene lett dras ut eller løsner og faller ut av seg selv.

Hva bør en være oppmerksom på?

Noen har mer ømfintlig hud enn andre og det er viktig du er ærlig mot terapeuten du oppsøker. Oppgi om du har noen form for sykdom eller bruker medisiner. (Medisiner som gjør en lysømfintlig er spesielt viktig, men er ikke en indikasjon på at behandling ikke bør gjennomføres). Diabetikere er vi spesielt restriktive å behandle.

Hva kan påvirke behandlingen ?

Du må ikke ha brukt voks, nappet eller ha brukt nappemaskin i minst 4 uker før en IPL laser behandling. (Lyset må ha pigment fra håret for å nå hårsekken og vekstcellene). Du kan klippe, barbere eller bruke hårfjerningskrem i tiden behandlingen pågår.

Restriksjoner før og etter behandlingen:

Om man er veldig brun av sol, kan behandlingen bli mindre effektiv, fordi man antagelig må bruke mindre energi. En bør ikke utsette det behandlede område for sol eller solarium uten faktor i en til to uker etter behandlingen.
Om man har mulighet, er det best å barbere/klippe behandlingsområdet et par/tre dager før behandling. Det bør være mulig å skimte håret, slik vi kan se farge, tykkelse og tetthet på hårene, slik vi kan stille inn laseren mest mulig individuelt.
Sminke og ellers vanlig stell av huden kan utføres som normalt etter behandling.